Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A burgonya az egyik legnépszerűbb zöldség, amit sokféleképpen felhasználhatunk és ízesíthetünk – sajnos azonban ha nincs megfelelően tárolva, könnyen kicsírázik. Mutatjuk, hogyan tárold.

Ugyan régebben az a hír járta, hogy a burgonyát nem ajánlott a hűtőszekrényben tárolni, ma már tudjuk, hogy nyugodt szívvel tehetjük hűtőbe a krumplit, ezzel ugyanis akár 3-4 hónappal is meghosszabbíthatjuk a fogyaszthatóságát.

A hőtől és a fénytől viszont fokozottan óvni kell, ezek hatására ugyanis a csírázás folyamata gyorsan beindul. Ajánlott a zöldséget száraz, hűvös és sötét helyen tárolni, mint például a kamrában vagy a pincében.

A burgonyát gyakran műanyag zacskóban árulják, ám ez az anyag egyáltalán nem ideális a tárolására. Amennyiben ilyen formában került az otthonunkba a zöldség, inkább helyezzük át hálóba, papírzacskóba vagy kosárba.

Abban az esetben, ha nagyobb mennyiséget tárolunk a burgonyából, érdemes olykor-olykor átválogatni a szemeket. Ha találunk egy romlottat vagy egy olyat, amin már csíra van, távolítsuk el a többi közül, ugyanis a penész és a baktériumok könnyen átterjedhetnek a még egészséges zöldségekre.

A burgonya nem kedveli a többi zöldséget és gyümölcsöt, éppen ezért fontos, hogy tartsuk külön az almától, a paradicsomtól, valamint minden más olyantól, amely etilént bocsát ki. Ez ugyanis meggyorsítja az érési folyamatot, a burgonyánál pedig beindítja a csírázást.