Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a fenti jelzők fontosságát, mert mint már írtuk:

a vakond VÉDETT állat. Kiírtása tehát TILOS, a távoltartására kell helyezni a hangsúlyt!

Gyerekkorunk hőse, a Kisvakond

Bizonyára sokaknak jut eszébe a vakondról a régi, 1957-től 2002-ig vetített csehszlovák televíziós rajzfilmsorozat, melynek megalkotója Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő, aki azt a feladatot kapta, , hogy tervezzen oktató és nevelő célzatú filmeket gyermekek számára. Reménytelennek látta a helyzetet egy séta alkalmával megbotlott egy vakondtúrásban – így született meg Kisvakond ötlete.

„Néma” film lett belőle

Egy olyan filmet szeretett volna csinálni, mely a gyerekek számára bármilyen nyelven érthető, ezért a rajzfilm sorozat egy epizódjában sem beszélnek. A mondanivalójukat a némafilmekhez hasonlóan gesztusokkal, különböző érzéseket átadó hangokkal közlik, emiatt az epizódokat soha nem kellett szinkronizálni.

A sorozat hatása

A filmsorozat hatására a kerttulajdonosok más szemmel kezdtek nézni a vakondra. A kedves, mosolygós, mindig vidám és segítőkész figura mindenki szívébe beférkőzte magát, kicsit az életét is megismerték, így egyre inkább elterjedtek a humánus távoltartási módszerek, melyek segítenek abban, hogy a vakond ne jelenjen meg kertünkben.

Na de mik is ezek?

Azt már tudjuk az előző cikkből, hogy mi nem hatásos, még akkor sem, ha nem kell hozzá bántani a kertlátogatónkat. A vakond tartós és környezetbarát kitessékeléséhez meg kell szüntetni a probléma gyökerét. Első körben meg kell szabadulni a talajban élősködő pajoroktól, bogárlárváktól, drótférgektől, mert ezek vonzzák a kertbe a kis kertészt.

Horto bio

Ez egy szerves anyagokat tartalmazó, kettős hatású környezetbarát készítmény: bio talajjavító és kártevőűző szerves trágya ötvözete. Talajba keverve taszító hatással van a talajlakó kártevőkre, mellette pedig tápláló talaj összetételt biztosít a növényeknek. Folyamatos felszívódású és épp ennek köszönhetően hosszú távú megoldást jelent.

Vakondháló

Aki biztosra megy, az a talaj kezelését követően vakond elleni védőhálót is lefektet kertjében. A vakondhálót füvesítés esetén elég a fűréteg alatt 5 cm-el lerakni, nagyobb virágokat, veteményest tartalmazó kertnél a talaj felszínétől 30 cm mélyen kell elhelyezni, majd erre visszahelyezni a talajréteget. Ez persze nagy feladat, hiszen egy már létező kertből az összes növényt, virágot ki kell ásni előtte, megfelelő átmeneti helyre rakni, majd a hálózás és talaj építés után újra ültetni. Nagy munka, de megéri, mert távol marad a kéretlen földmunkás, a vakond!