A kezdeményezés célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. 

Arról korábban már írtunk, hogy szeptember 22-én érvényes forgalmi engedéllyel ingyenesen utazhatunk az autóbuszokon és a villamosokon. Emellett idén is megrendezik a kerékpáros reggelit a Szent-István téren az Autómentes Napon reggel 7 és 9 óra között.

Szeptember 24-én pedig mindenkit meginvitál az önkormányzat egy kerékpáros bejárásra a Szinva patak mentén. A résztvevők elmondhatják a véleményüket arról, hogy milyen legyen a patakpart és annak közvetlen környezete, hol mire volna szüksége a közelben élőknek, a kerékpárosoknak, illetve akár a turistáknak.

A szervezők arra is kíváncsiak, hogy a kerékpározók szerint mi az, amivel vízközelibbé lehet tenni a miskolciak mindennapjait, és „emberközelibbé” a vízfolyást? Hat közösségi helyszínen beszélgetés-segítők és a tervező tájépítész várja majd az érdeklődőket, akik megismerhetik az elképzeléseket és elmondhatják ötleteiket, javaslataikat a lehetséges funkciók tekintetében. A kerékpározókkal tart Szunyogh László főépítész is. A biciklis csapat a tervek szerint 10 órakor gyülekezik a Majális-parki buszvégállomás mellett, onnan indul a várhatóan 4-5-6 órányi városi kerékpártúrára.