Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Indul a huszadik CineFest jubileumi programsorozata

Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy voltak már a filmfesztivál huszadik évéhez kapcsolódó programok idén, de a "lényegi események" ezen a héten indulnak.

Első körben csütörtökön a hatvanéves Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál történetét felelevenítő kiállítás nyílik a Sub Rosa Cafe-ban. Emelett a szeptember 6. és 14. között zajló CineFest elmúlt húsz évének emlékeiből rendeznek kiállítást a Művészetek Házában (MÜHA), a tárlat péntektől május ötödikéig lesz látható.

Pénteken délután öt órától kerekasztal-beszélgetést is szerveznek a MÜHA Uránia termében, melyen az egykori rövidfilm és televíziós fesztivált, a CineFest szervezőivel pedig az elmúlt húsz év történéseit idézik fel.   

Május 10. és 12. között "kertmozi fesztivált" rendeznek a Csengey-kertben, ahol a CineFest elmúlt éveinek legsikeresebb magyar alkotásait vetítik szabadtéren, köztük a Külön falka, a Nyugati nyaralás, a Hat hét és a Magasságok és mélységek című filmeket. Az esemény nyitónapján a Mesterjátszma című alkotást vetítik, ahol Tóth Barnabás, a film rendezője is megjelenik.

Az idén az eddigieknél egy "jóval nagyobb volumenű, izgalmasabb, látványosabb" fesztiválra készülnek különleges vendégekkel, filmprogramokkal és szabadtéri eseményekkel – ismertette Madaras Péter a CineFest programigazgatója.

A Mercedes-Benz Miskolc hároméves szerződést kötött a filmfesztivállal, így idén is ez a cég a fesztivál főtámogatója.

Veres Pál polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a CineFest elválaszthatatlan Miskolctól, és a filmfesztivál már európai szinten is elismert brand.

(Nyitókép: MTI/Vajda János)