Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Véget ért a június 9-i budapesti főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása. Hivatalos információ még nem született.  

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője gyorselemzésében úgy fogalmazott az mti-hez eljuttatott közleményében: „a választási eljárás Magyarországon kiválóan és alaposan szabályozott, bevált módon működő rendszer. Ennek fontos része az is, hogy mindenkit megillet a jogorvoslat lehetősége, aki jogsértést tud bizonyítani – mutatott rá. Mint írta, Vitézy Dávid ezzel a jogával élve fellebbezett a főpolgármester-választás eredményével szemben, amit a Nemzeti Választási Bizottság jogilag megalapozottnak talált, ezért újraszámolja az érvénytelen szavazatokat.”

Az Index úgy értesült, hogy Karácsony Gergely kisebb különbséggel, de megőrizte az előnyét Vitézy Dáviddal szemben. 

„Az érvényesnek nyilvánított szavazatok nagy többsége Vitézy Dávid szavazatszámát növelte, azonban kisebb arányban Karácsony Gergelyre leadott voksok is előkerültek.” 

Értesüléseik szerint mindössze 54 szavazattal nyert Karácsony Gergely.

A Blikk információi szerint 70 szavazattal még az újraszámolás után is Karácsony Gergely nyerhette a választást.

FRISSÍTÉS!

A Telex információi szerint a Nemzeti Választási Bizottság a voksok újraszámolása után azt állapította meg, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte 41 szavazattal. Az eredmény kihirdetése után örömujjongás hallatszódott be az utcáról a Nemzeti Választási Iroda épületébe, amely elé Karácsony Gergely hívott össze egy tüntetést. Itt a többi közt arról beszélt, hogy a fővárosban kialakult helyzetben csak egyféleképpen, új választással, tisztességes, újonnan kiírt szavazással lehet tiszta vizet önteni a pohárba.