Különleges akciót indított az amerikai űrügynökség, arra kérik ugyanis az embereket, írják fel nevüket arra a pendrive-ra, amelyet a NASA Artemis 1 küldetésében kulcsszerepet játszó, személyzet nélküli Orion kapszula fedélzetére helyeznek majd, ezáltal jelképesen bárki részt vehet a Hold körüli utazásban.

Az űrhajóra történő regisztráció rendkívül egyszerű, nem mellesleg ingyenes: elég csupán a „get boarding pass”, vagyis a „beszállókártya megszerzése” gombra kattintani a NASA hivatalos weboldalán, majd megadni a születési nevünket és egy általunk szabadon választott PIN-kódot, és máris felkerülhetünk a holdrakétára.

Az Artemis 1 misszió során fog először repülni az amerikai űrhivatal hatalmas szuperrakétája, a Space Launch System (SLS), amit azért fejlesztettek hosszú évtizedeken keresztül, hogy űrhajósokat küldhessenek vele a Holdra és más űrbéli célállomásra, így akár a Marsra is.

Az Orion űrhajó egyébként egyszer már sikeresen levegőbe emelkedett – 2014 decemberében egy United Launch Alliance Delta IV Heavy rakéta tetején Föld körüli pályára állt.

Egyelőre kérdéses, pontosan mikor indíthatják útjának az Artemis 1 küldetést; a NASA illetékesei korábban azt mondták, hivatalosan addig nem tűzik ki a végső dátumot, amíg be nem fejeződnek az utolsó vizes tesztelések, és az eredményeket ki nem elemzik, erre pedig leghamarabb május környékén kerülhet sor.

Az előzetes tervek szerint 2024-ben az Artemis 2 révén ismét űrhajósokat küldhetnek Hold körüli pályára, és ha sikerrel zárul a misszió, akkor az Artemis 3 misszió jóvoltából előreláthatólag 2025-ben, de legkésőbb 2026-ban, több mint öt évtized után újból ember léphet Földünk hűséges követőjének felszínére.