A Lego a világ egyik legikonikusabb játéka, gyerekek és felnőttek is szívesen játszanak vele. De elgondolkodtál-e már azon, honnan kapta a nevét?

Most, hogy közeleg a karácsony, a Lego minden bizonnyal az egyik legkelendőbb játék lesz az ünnepi időszakban. A játékot 1932-ben a dán ács, Ole Kirk Kristiansen alkotta meg. Elkezdett fából játéktéglákat készíteni, aztán négy évvel később kitalálta a „Lego” nevet, és hivatalosan is megszületett egy játéknagyágyú. A cég apáról fiúra szállt, és most az unoka, Kjeld Kirk Kristiansen a tulajdonosa.

A Lego két dán szó kombinációja: “Leg Godt”, ami azt jelenti, hogy “Játssz jól”. A cég szerint Ole Kirk Kristiansen alkotta meg cégének a Lego nevet – nem tudva, hogy a szó latinul azt jelenti, hogy „összeraktam”.

Az alternatív Legio-t (légió) is fontolóra vette, de végül azt a nevet választotta, amely a minőségi játékot és a gyermekek játék általi fejlődése iránti elkötelezettségét testesíti meg.

A famegmunkáló üzemben 1942-ben kitört tűz azonban komoly változást kényszerített ki a cégnél. Ole műanyag fröccsöntő gépet rendelt az Egyesült Királyságból, és három évvel később meggyőzte fiát, Godtfredet, hogy a műanyagé a jövő. Ettől kezdve a Lego piacra dobta a “Lego Mursten”-re vagy “Lego Bricks”-re keresztelt építőkockákat, és mindegyikre rábélyegezték a Lego nevet. Még egy tűz kellett ahhoz, hogy 1960-tól teljesen mellőzék a fakockákat.

A Lego Európa egyik legnagyobb vállalata, és az eladások alapján a világ legnagyobb játékgyártója. 2015 júliusáig 600 milliárd Lego-alkatrészt gyártottak.