A MIHŐ a távhőszolgáltató rendszeréről való leválás helyett a szolgáltatás szüneteltetését javasolja az úgynevezett külön kezelt intézményeknek.

A földgáz és a villamosenergia világpiaci ára rendkívül megemelkedett és ezek jövőbeli alakulása is kiszámíthatatlan. A két energiahordozó árának alakulása pedig befolyásolja a távhő árát is. A világpiaci árak jelenleg lefelé mozognak, ezért 2023. januártól a világpiaci árakat követve a távhő ára is csökkenhet.

Az egyéb felhasználók és ezen belül az úgynevezett külön kezelt intézmények díjtételeinek emelkedése miatt, az elmúlt időszakban sokan fordultak a MIHŐ Kft.-hez a szolgáltatás szüneteltetése vagy a ta?vhőszolgáltató rendszeréről való leválással kapcsolatban – mondta Bernáthné Barczi Judit a cég kommunikációs főmunkatársa. – Teljesen érthető, hogy ügyfeleink csökkenteni szeretnék a fűtés költségét. A megalapozott döntés érdekében azonban, javasoljuk felhasználóinknak, hogy szánjanak időt a távfűtésről történő leválás előnyeinek és hátrányainak mérlegelésére.

Javasolják, hogy mindenki gondolja végig, milyen más alternatív fűtési módok lehetségesek és azok ára a távhőszolgáltatáshoz képest hogyan alakul. Az összehasonlító számításnál vegyék figyelembe az energia költségeken túl az új fűtési rendszer kialakításának magas beruházási, fenntartási és üzemeltetési költségeit is.

Bernáthné Barczi Judit kihangsúlyozta, hogy a távfűtés ára Miskolcon még mindig olcsóbb a földgázhoz képest és ez a geotermikus hőenergia miatt várhatóan a jövőben is így lesz. Sokan most az elektromos fűtésre történő átállásban gondolkoznak, viszont érdemes figyelembe venni, hogy a villamos energia ára is, kis késéssel, követi a földgáz árát. Semmi sem garantálja, hogy egy elektromos vagy bármilyen más fűtés költsége középtávon is alacsonyabb lesz, mivel az energiaárak folyamatosan változnak.

Példaként említette, hogy akik fűtőklímában gondolkoznak, számolhatnak a magas beruházási költség mellett az évi kötelező kétszeri – összesen kb. 30-40 ezer forintos – karbantartási költséggel is. Mindezek miatt a már kiépített távhőrendszert megszüntetni, elbontani csak azért, mert valaki ideiglenesen nem kívánja igénybe venni a szolgáltatást, nem a legjobb megoldás.

Amennyiben ideiglenesen nem kívánják igénybe venni a távhőszolgáltatást – a 2022. utolsó negyedévi megemelkedett távhődíjak mellett –, de a későbbiekben a csökkent díjak esetén lehetőséget látnak a szolgáltatás újbóli igénybevételére, azoknak azt javasolják, éljenek a távhőszolgáltatás szüneteltetésével, az alapdíjak megfizetése mellett. A szüneteltetés időtartama maximum 1 év lehet, amely további egy évvel meghosszabbítható, írásbeli szerződés módosítással.

A MIHŐ szerint sokkal jobb döntés és jelentősen kevesebbe kerül egy drágának tűnő távhőszolgáltatást szüneteltetni, mint az azt biztosító infrastruktúrát véglegesen elbontani, ami csak igen magas költséggel állítható vissza. Ezen felül újbóli csatlakozás esetén csatlakozási díjat is kell fizetni. A fentiek alapján ezért is javasolják a felhasználóiknak, hogy a távhőről történő leválás helyett az ideiglenes szüneteltetés mellett döntsenek.

A távhőszolgáltatásról történő leválásnak és szüneteltetésnek jogszabályi feltételei is vannak, ami azt jelenti, hogy egyik napról a másikra a távhőről történő leválás nem lehetséges. A távhőszolgáltatás szüneteltetése és a leválás jogszabályi feltételei a MIHŐ Kft. honlapján elérhetőek.

Azt javasolják, hogy akik a távhőről történő leváláson gondolkoznak mérlegeljék a fentiekben leírtakat és amennyiben további információra, energiamegtakarítással kapcsolatos tanácsra van szükségük írásban forduljanak társaságukhoz a miho@miho.hu elérhetőségen.