Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Írország egy különös hely, csodálatos természeti adottságokkal. Ez a park azonban lehetne a világ bármely pontján – vagy még inkább a tudatalattinkban? Turistacélpont haladó utazóknak!

Ha valaha az írországi Wicklow megyében járunk, íme, egy kötelező látnivaló. A Victor’s Way Indian Sculpture Park, vagyis a Viktor útja indiai szoborpark meglehetősen szokatlan, de nem véletlenül tett szert nemzetközi hírnévre. A park legemlékezetesebb szobra egészen bizarr. Írország mocsarai legendásak, de inkább kedves koboldok és manók feltűnésére számítunk, mint egy ilyen Gollam-szerű lényére. De hol is járunk egészen pontosan?

A világ egyik legkülöncebb kertje április 22-én nyílt meg, és szeptember 24-ig fogadja a vendégeket. Miért nevezzük különcnek ezt a látnivalót? A park ír tulajdonosa egy különös, intim térbe hív: a saját spirituális látomásaiba enged bebocsáttatást. A kert szobrai ugyanis az ő meditációiban megjelent lényeket formázzák, amelyeket  az indiai Mahabalipuramban készíttetett el a mesteremberekkel. A kőből faragott különös szobrokat aztán az írországi Wicklow megyébe szállíttatta – nem csak a saját örömére.

Megszokott és szokatlan lények szobormása

A 22 hektáron elterülő parkban Ganésa, Siva és más hindu istenségek táncoló alakjai sorakoznak, amin még nem is lepődnénk meg, hiszen a nyugati emberek közül oly sokan a keleti bölcseletekben és hitvilágokban találják meg a saját hitvallásukat is. De az ismert istenségek mellett egészen zavarbaejtő szobrok is megtalálhatók itt: egy hatalmas, test nélküli ujj, egy csontvázszerű Buddha-szerű alak, valamint a A kettéhasadt ember című szobor, amely egy önmagát kettészakító alakot ábrázol, „a diszfunkcionális ember mentális állapotát” ábrázolva.

Mindezek tükrében talán a mocsárból kibukkanó félelmetes fazonon sem csodálkozunk, a meditációk és az álmok, a tudatalatti és a tudattalanunk világában ilyen kevésbé barátságos lények is felbukkannak.

A park bemutatkozásában ezt olvashatjuk: „a Victor’s Way-t egy kontemplációs (vagy meditációs) térként tervezték olyan, körülbelül 28 és 65 év közötti felnőttek számára, akik úgy érzik, hogy szükségük van egy kis minőségi R&R&R időre– azaz a pihenés, regenerálódás és spirituális újraorientáció hármasára –, hogy megtalálják a kiutat az életközépi válságból.”

Közelebb kerülhetünk a titokzatos Victor világához, ha megismerkedünk a kontempláció szó jelentésével. Ez szemlélődést, elmélkedést, elmélyedést jelent. Míg a meditációt általában lótuszülésben, füstölő mellett képzeljük el, a kontempláció során egyszerűen belefeledkezünk a jelenbe, teljesen eggyé válva vele, belülről értve meg a működését. Aki mindezt nem érti vagy még nem tapasztalta meg, egy ilyen csodálatos zöld kert ideális helyszín minderre – és Írországig sem kell érte menni.

Ez nem egy családi móka és nem is vidámpark

“A Victor’s Way nem alkalmas gyermekek számára! Nem egy vidámpark családok számára” – írja a park honlapja egészen egyértelműen.

Sőt, egyenesen azt kérik, hogy ne hozzunk be magunkkal csevegőtársakat, gyerekeket, sőt kutyákat sem, mert ezek mind megzavarják a nyugodt  szemlélődést. Kérik a mobiltelefonok használatának mellőzését, de nincsen kivetnivalójuk a fotózást illetően.

“Ideális esetben a pillanatban elmélyülő látogató egyedül sétál, lelassul a saját sétatempójának felére, aminek köszönhetően kétszer annyit tapasztal.” Azt szeretnék, hogy a látogatók hasznlják a rendelkezésre álló erdei pihenőpadokat, és elmerüljön a belső világában és a nyugodt erdei légkörben, ezáltal megtapasztalva az élet szélesebb vásznán való elmélkedést és az ember ebben betöltött alkotó szerepét.

A parkban belépőt kell fizetni, de az ár mellett, mire kérik el a személyenként kb. 3700 forintos díjat. A belépődíj felnőttenként 10 euró plusz foglalási díj. A gyerekek ingyenesen léphetnek be – tehát bár nem ők alkotják a fő célcsoportot, gyerekek is jöhetnek. A belépődíj a kert üzemeltetési költségeinek fedezéséhez járul hozzá, és a díjból a jelenleg faragás alatt álló (és kb. 80.000 euróba kerülő) két nagy szobor közösségifinanszírozását is biztosítják – áll a park közleményében.