Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Egyetem és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club július 13-a és július 19-e között rendezi meg a Tollaslabda Európai Egyetemi Bajnokságot, valamint a Vízilabda Európai Egyetemi Bajnokságot.

A versenyekre 20 európai ország 40 felsőoktatási intézményéből 500 sportoló és kísérő érkezik. A sikeres lebonyolításhoz önkéntesekre van szükség, ezért várják a magyar állampolgárságú, 16 év feletti középiskolások, valamint egyetemisták jelentkezését.

– A közösségépítés nagyon fontos szempont, hiszen az önkéntesek egy-egy rendezvény után nagyon szoros kapcsolatokat tudnak kialakítani – nyilatkozta Csordás Attila, a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club sportszervezője. – Az angol nyelvtudásukat is szuper módon tudják fejleszteni, mert egy ilyen multi sportrendezvényen való részvétel erre nagyon jó lehetőséget nyújt.

Az önkéntesek azon túl, hogy felelősségteljes feladatokat látnak el egy-egy szervezési területen, közvetítő szerepet is betöltenek a sportolók, edzők, bírók és a közönség között.

Támogatják az egyes sporteseményeket, közreműködnek a nemzetközi versenyek kísérőprogramjaiban és erősítik, hogy a Miskolcra, és a Miskolci Egyetemre érkezők jó hangulatú, vidám sportesemény élményével távozzanak.

Az önkéntesek feladatai nyolc területre terjedhetnek ki: szállás és vendéglátás, akkreditáció, csapatkísérő, média, egészségügy, protokoll és kísérőrendezvények, utazás, valamint sport- és helyszínmenedzsment.

A miskolci középiskolásokra, középiskolás sportolókra, 18 év feletti hallgatók esetében pedig elsősorban a Miskolci Egyetem magyar és külföldi hallgatóira számítanak a szervezők.

Az önkéntesek júniusban képzési programon vesznek részt, a rendezvény ideje alatt étkezési lehetőséget, a nem miskolci lakosok számára szállást biztosítanak a szervezők, és persze minden önkéntes kap welcome-csomagot is, valamint a közösségi szolgálatot is igazolják számukra.

A Tollaslabda Európai Egyetemi Bajnokságon, valamint a Vízilabda Európai Egyetemi Bajnokságon való önkéntes közreműködés jó belépő a jövőre rendezendő Európai Egyetemi Játékokra is. 

A 2024-es nemzetközi sporteseményen 1500 önkéntesre lesz szükség.