A Magyar Közút elmúlt évek tapasztalatai alapján december 22-én, péntektől a szokásosnál nagyobb forgalomra számíthatnak a közlekedők, különösen a nemzetközi átmenő forgalmat biztosító főbb útvonalakon.  

Extrém nagy forgalom várható a bevásárlóközpontok környékén is, amely a környező közutak forgalmára is hatással lehet.

A legforgalmasabb útvonalak

A Nyugat-Európa felől érkező tranzitforgalom főként az M1-M0-M5-ös útvonalat érinti majd, de gyakorlatilag minden nyugat-kelet irányú úton megnövekedett forgalomra kell számítani karácsonyig. A tranzitforgalom újbóli megerősödése az új év első hétvégéjén várható az ellenkező irányba, amikor az átutazók visszaindulnak Nyugat-Európa felé.

Magyar Közút jövőre 50 éves Útinform szolgálatának tapasztalatai alapján december 24-én délután és este nem várható nagyobb forgalom, viszont karácsony első napján a főváros és a megyeszékhelyek, valamint nagyobb városok irányából várható mozgás a kisebb települések irányába, sokan ilyenkor indulnak el a rokonokhoz, barátokhoz, akik közül többen általában december 26-án, délután indulnak vissza otthonukba.

Figyelem!  

Érdemes lesz még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről, hogy időben felkészülhessenek az esetleges torlódásokra, lassulásokra és az ebből adódó menetidő növekedésre.

Erről legegyszerűbben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon tájékozódhatnak, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalat időben megtervezhessék.

(fotó: illusztráció, pixabay)