A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének megmérettetésén olyan önkormányzati módszereket vizsgáltak, amelyek példaértékűek lehetnek más települések számára. 

A szakmai zsűri döntése alapján a miskolci Részvételi Program ilyen. Ezt a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok versenyén elért első helyezés jelzi. 

A leszakadó városrészek integrációja terén kifejtett tevékenységével már tavaly is nevezett Miskolc a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok versenyére. Akkor dobogós helyezést ért el a város egyik módszere.

Idén a társadalmi részvétel kategóriájában nevezett a város. Az első bírálati kör után a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének szakemberei helyszíni szemlét tartottak a továbbjutó településeken – köztük Miskolcon is –, ahol személyesen is megismerték a program elemeit. A február 8-án Gödöllőn megtartott döntőbe kategóriánként 3 jó gyakorlat jutott be.

Az önkormányzati és a hivatali működésbe Magyarországon újszerű ötlet volt részvételi elemeket bevonni: olyan módszereket, amelyek egyre inkább lehetőséget biztosítanak az állampolgárok számára, hogy becsatlakozzanak az életüket érintő döntések előkészítésébe.

Ennek köszönhetően valósultak meg az olyan programok, mint a közösségi gyűlés, a Miskolci Ötletmaraton, a részvételi költségvetés, a közösségi tervezések vagy a Városi Estek.

Ezt a szakmai munkát ismerte most el a mintegy háromévtizedes múltra visszatekintő Települési Önkormányzatok Szövetsége. 

A helyezés elsősorban presztízsértékű szakmai elismerés mind a miskolciak, mind pedig a városvezetés számára, hiszen azt jelenti, hogy a megyeszékhelyen olyan folyamatok zajlanak, amelyeket érdemes követendő példaként állítani más települések önkormányzata elé.

/Nyitókép: Kovács Kamilla civil részvételi referens/