Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre több helyen csalogat az illata. Ugyan még kisebb mennyiségben, de már kínálja magát a hazai dinnye.

"A termelők jó minőségre számítanak, a fajtaválaszték és a termelési technológia terén jelentős előrelépések történtek"

 – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójából. 

Július első hetétől várható nagyobb mennyiség

Az első dinnyék Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerülnek az eladókhoz. Július végétől Szabolcs-Szatmár-Beregből szállítanak. Ha az idő kedvez és szerencsés nyarunk lesz, akkor szeptember közepéig-végéig elérhető lesz.

Míg a korábban konzervatív technológiával zajlott a termesztés, mára – a megelőző évtizedekhez képest – körülbelül feleakkora területen, de hasonló mennyiségben termelnek dinnyét. Mindemellett idén elindult a termőterület növekedése, a tavalyi 2600-hoz képest 2900 hektáron termelnek dinnyét hazánkban. 

A szakemberek mintegy 140-160 000 tonna termésre számítanak idén, amiből mintegy 15 ezer tonna a sárgadinnye, a többi görögdinnye. 

Folyamatosan emelkedik a fogyszatás

Magyarországon átlagosan 10 kg/fő a dinnyefogyasztás; melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A sárgadinnye-fogyasztás növekszik, 1,5-2 kg.

Forrás: NAK Sajtóközlemény