Mutatjuk az időpontot. Lakossági madárszámlálási akció indul a két ünnep között.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nagy téli madárles címmel országos madárszámlálásra hív december 28. és 30. között. A madárszámlálás ezután heti egy-egy napon egészen 2023. február 28-ig folytatódik.

Az akció célja, hogy bevonják az embereket a madármegfigyelés által a közösségi tudomány jellegű adatgyűjtésbe. A Nagy téli madárles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának. Lesz egy, a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales.

Hogy mit kell tenned?

Ha csatlakozol a programhoz, nincs más teendőd, mint megfigyelni a madáretetőn és környékén megjelenő madarakat 30 percen át, majd megfigyeléseiket beküldeni.

Az MME hangsúlyozza, hogy az adatok akkor a legértékesebbek, ha minél több héten, hetente egyszer, lehetőleg mindig ugyanazon a napon, és a délelőtt során veszed számba a madarakat.  

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az MME kidolgozta a rigófélék tudományos családnevét viselő, Android és iOS rendszeren is elérhető, Turdus nevű mobiltelefonos appot is.  
 

Ne feledd! Téli madárles a két ünnep között!