Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Karácsony első napján sem unatkoztak a tűzoltók

December 25-én főként balesetekhez hívták a tűzoltókat, de riasztották őket lakástüzekhez, kútba esett kutyához, vízben álló autókhoz és kidőlt fákhoz is. Összesen 137-szer avatkoztak be karácsony első napján. 35 esetben tűz miatt riasztották őket, 15 épület gyulladt ki, 102 alkalommal pedig műszaki mentést végeztek.

Negyed hétkor egy adventi koszorú miatt keletkezett tűz Gyöngyösön egy sorház egyik lakásában. A koszorúról átterjedt a tűz több bútorra is. Láziban is tüzet okozott egy adventi koszorú, de még időben észrevették, így csak az asztal égett egy tenyérnyi helyen.

Fél hétkor egy családi házban kigyulladt a kémény melletti gerenda a Bács-Kiskun vármegyei Rémen. A tűzoltók két négyzetméteren megbontották a tűzzel érintett szoba mennyezetét, eloltották a tüzet, majd megtámasztották a kéményt. A ház fűthetetlenné vált, ezért az ott lakó két ember rokonokhoz kerül.

Dél körül egy személyautó gyulladt ki Szolnok határában a 32-es főúton. Az autó motorterében keletkezett tűz, amit az utasok egy porral oltóval kezdtek el oltani, majd a tűzoltók fejezték be az oltást.

Tizenöt óra körül Győrben egy Rába-parti parkolóba riasztották a tűzoltókat, mert a megáradt folyó több járművet is körbevett. Megelőzve, hogy a folyó elsodorja az autókat, az ártérben álló járműveket száraz területre vontatták a tűzoltók.

Kigyulladt egy családi ház a Komárom-Esztergom vármegyei Keréktelekiben tizennyolc órakor. Egy szoba égett, amelyet a tűzoltók eloltottak, majd kiszellőztették a füsttel teli épületet. A ház lakhatatlanná vált, ezért az ott élő négy embert egy közösségi épületben helyezték el.

Tizennyolc óra körül kigyulladt egy elektromos roller a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kurityánban. A ház előtt gyulladt meg a roller akkumulátora, egy gyermek megsérült. A tűzoltók a rollert egy vízzel teli edénybe helyezték, hogy ne tudjon újra kigyulladni.

Állatmentést is végeztek a tűzoltók: Nyírgelsén egy kútba esett nagytestű kutya miatt hívták őket. A tűzoltók mentőkötéllel kiemelték a megriadt állatot, gondoskodtak az elhelyezéséről, majd befedték a kutat. 

Szén-monoxid miatt is érkezett jelzés: éjfél előtt néhány perccel szólalt meg a Szén-monoxid-érzékelő egy kapuvári családi házban. Az épületben több gázkonvektor is működött. Ezek átvizsgálásáig az ott lakó két ember rokonokhoz költözött.

Több közlekedési balesetnél is szükség volt tűzoltókra. Tíz körül árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó a 3114-es úton Tápiószecső és Tápióság között. A négy utas nem tudott kiszállni a járműből, őket a tűzoltók emelték ki, majd adták át a mentőknek. Délelőtt tízkor a tetejére borult egy személyautó a 82-es főúton Eplény és Veszprém között. Délután egy körül átszakította a szalagkorlátot és a Budapest felé vezető oldalon állt meg egy személyautó az M6-os autópályán Daruszentmiklós közelében. Este nyolc körül az M7-es autópályán Siófok közelében sodródott árokba egy autó. 

Tatabányán az alsógallai vasútállomás gyalogos aluljárójából húsz köbméter vizet kellett kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak.

Ha ügyelünk a gyertyákra, adventi koszorúkra, fényfüzérekre, főzésre, fűtésre, illetve az út és látási viszonyoknak megfelelően vezetünk, elkerülhetjük, hogy találkozzunk a karácsonykor is szolgálatban lévő kétezer tűzoltóval.