Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A skóciai Loch Ness Centre tett közzé felhívást: önkénteseket keresnek egy minden korábbinál átfogóbb expedícióhoz. Természetesen Loch Ness-i szörny felkutatása a cél.

A kriptozoológia „világsztárja” Nessie, a Loch Ness-i tó szörnye. A hivatalosan áltudománynak tartott kriptozoológia nem más, mint „a rejtőzködő állatok tana.” Magát a kifejezést Bernard Heuvelmans zoológus alkotta meg, habár a zoológia képviselői körében következetesen negatív a kriptozoológia irodalma. Nessie olyan lények körében tett szert világhírnévre, mint a jeti, a Közép- és Dél-Amerikában randalírozó, kecskék vérét szívó Chupacabra vagy akár a teljesen ártalmatlan sellők. 

Megdöbbentő, de Nessie immár közel 1500 éve él a köztudatban. Legelőször egy 565-ből származó legendában jelenik meg a tavi szörny. Szent Kolumba, Írország és Skócia mai védőszentje ment meg egy embert tőle, miután korábban megölte egy társukat a vízben lakó, titokzatos élőlény. „Hirtelen feltűnt, és kitárt szájjal, félelmetes ordítással úszott a folyó közepén tartó ember felé” – írja a BBC History Magazin a korabeli krónikát idézve. A történet szerint Szent Kolumba a kereszt nevében feltartóztatta és elűzte a víziszörnyet.

Számtalan elmélet született az évszázadok alatt Nessire kilétére, gondolták már óriás angolnának és dinoszaurusz-leszármazottnak is. Az újkori észlelések 1933-ban kezdődtek. A legendás fénykép 1934. április 19-én készült a tóból kinyúló, hosszú nyakú, dinoszauruszra emlékeztető lényről, és még a ‘90-es években is több szemtanú számolt be egy zsiráfszerűen hosszú nyakú élelőnyről, amely a szemük láttára úszott a tóban.

A titokzatos vízi élőlény legendája a skóciai Ness-tóhoz köthetők, habár más közeli tavakban is észlelték már a „víziszörnyet”. Ide invitál most a Loch Ness Centre is önkénteseket, augusztus 26-ra és 27-re. A kutatócsapat állítólag minden korábbinál hatékonyabb technikák bevetésével fogja átfésülni a tavat, többek között a vízben terjedő hanghullámok észlelésére alkalmas berendezéssel, hidrofonnal, valamint a tó hőtérképét felderítő drónokkal.

Végre talán megnyugtató válasz születik, hogy Nessie csupán egy élő – vagy leginkább egy sohasem élt legenda?