Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon a nőknél a második, a férfiaknál a harmadik leggyakoribb halálok a HPV (humán papilloma vírus) okozta daganatos megbetegedés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több esetben okoz 30 év alattiaknál is méhnyakrákot a vírus, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrés fontosságát. A nemzetközi ajánlások szerint partnerváltásonként, de országtól függően 1-3 évente javasolt a HPV tipizálása (hazánkban is egyre több törzset tudnak már azonosítani a szakemberek, jelenleg 30 feletti törzsnél tartanak, amik a rákképzés szempontjából veszélyt jelentenek).

 

A magyar protokoll szerint itthon legtöbbször csak akkor végeznek HPV-tesztet, ha rossz a rákszűrés eredménye, pedig sok esetben még a negatív rákszűrés sem garancia semmire, és mire legközelebb szűrésre megyünk, már kicsúszhatunk a megelőzéshez szükséges időből.

Vannak ugyanakkor tudományos újdonságok, amik nagyrészt magyar vonatkozásúak. „Egy új, laboratóriumi metilációs teszt azt vizsgálja, hogy van-e HPV vírusfertőzés a méhnyakban és közvetlen rákképző fázisban van-e, azaz kell-e attól tartani, hogy három hónapon belül rákot okoz” – magyarázta a szakember. A teszt kapcsán azt mondta, jelenleg csak 30 éves kor felett elérhető, hiszen a statisztikák szerint ez a legveszélyeztetettebb korosztály.

Kiemelte, bár konkrét tanulmány nem támasztja alá megfigyelését, de a szakterületen dolgozókkal együtt azt tapasztalja, hogy 30 éves kor alatt is jóval gyakrabban indít méhnyakrákot a HPV, mint 5-10 évvel ezelőtt. Az is valószínűsíthető, hogy a fej-nyaki régiókban kialakuló rákos betegséget bizonyos esetekben nem közvetlenül a dohányzás, hanem a HPV vírus jelenléte okozza.

A méhnyakrák- és HPV-szűrésre vonatkozóan arra utalt, olyan egészségügyi szolgáltatónál kell azokat elvégezni, ahol van tapasztalatuk a kezelésben is, hiszen ha a HPV sokáig fennáll a szervezetben, akár 15 féle egyéb rákot is okozhat. Ezt követően emlékeztetett, új felfedezés, hogy lézerterápiával hatékonyan és a kezelt területen hosszútávon gyógyítható a fertőzés a nők és a férfiak esetében is. Megjegyezte, a terápia kiemelt hatékonysága egyelőre csak addig állítható bizonyosan, ameddig a HVP be nem indítja a méhnyakrákot és a fertőzőképes vírus szét nem esik.