A cukkini mellett a nyári időszak másik kedvelt zöldségalapanyaga a padlizsán, amiből – többek között – isteni finom krémet készíthetünk. A padlizsánt általában semleges, többnyire minden ételhez passzoló ízéért, és hússzerű állagáért kedvelik, emellett remek rost- és káliumforrás is. Sőt, további jó hírünk is van: a téli időszakban sem kell róla lemondani!

 

Padlizsánkrém készítése télire
 

Padlizsánkrém télire
Hozzávalók:

3 padlizsán
3 vöröshagyma

bors
pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
Elkészítés

Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a szárukat, és alaposan szurkáljuk meg villával. Tegyük grillsütőre és süssük át őket. Ha nincs lehetőségünk grillezni, akkor sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a zöldségeket, és tegyük a sütőbe 45 percre, 170 fokra.
Közben vágjunk fel három fej hagymát és pirítsuk meg olívaolajon. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg pirospaprikával, és adjunk hozzá egy kevés apróra vágott fokhagymát. Vegyük le a tűzről a keverékünk és mixerrel pépesítsük.
Ha ezzel készen vagyunk, és a padlizsánok is megsültek, akkor azokat vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni. Majd a puhára sült belső, pépes-krémes részt adjuk hozzá a hagymás keverékhez és turmixoljuk át az egészet.  Kész is van az isteni finom padlizsánkrémünk, amit télire is jó szívvel eltehetünk. Tegyük üvegekbe a kihűlt krémet, egy pici olívaolajat locsoljunk a krém tetejére, hogy minél kevesebb oxigént kapjon, így a padlizsán tartósítószer nélkül is eltehető.