Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ki adja a legtöbb vért? Egyetemistáknak indítanak véradó kampányt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Tegyél többet, légy véradó, legyél az egyetemed véradója!" mottóval indítja útjára a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös felsőoktatási véradókampányát, amelynek részeként egy egyetemek közti véradóverseny is újjáéled.

A kampánnyal hosszú távra terveznek, céljuk, hogy a véradók táborához minél több új véradó, egészséges fiatal csatlakozzon, és ismerje fel a véradás nélkülözhetetlenségét a gyógyító munkában.

Egyre több felsőoktatási intézményben biztosítanak véradási lehetőséget a hallgatóknak. Akik intézményen kívül – lakóhelyen vagy például fesztiválon – adnak vért, arra kérik: jelezzék a véradási helyszínen melyik intézménynél van hallgatói jogviszonyuk, így az egyetem véradójaként történik a regisztrálásuk, hozzájárulva ezzel az intézmény sikeres véradóeredményéhez.  Ez azért fontos, mert a kampány másik eleme, hogy az elért véradási aktivitás elismeréseként évente egy felsőoktatási intézménynek díjat adományoznak, amelyet a magyar véradók napjához kapcsolódó rendezvényen hirdetnek ki és adnak át; első alkalommal 2023-ban.