Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt új hajói. Az új járművekkel új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe. Az év végéig új kompok állnak forgalomba Szántódrév és Tihanyrév között.  Emellett két hajó építése is befejeződött a komáromi hajógyárban, már csak a hatósági szemlék és az üzempróbák vannak hátra.

 

Az új hajók javítják a Balaton környékén élők közlekedési lehetőségeit, a turisták számára nagyobb élményt jelentenek, több kerékpárt tudnak szállítani, és rövidül az átkelési idő. Várhatóan sokan használják majd az új kompokat, ami mérsékelheti a Balaton körüli autós forgalmat is.

Az új hajókról: a műszaki megújulás mellett fontos szempont volt az utasigények magasabb szintű kiszolgálása és a férőhelyek számának növelése. A kompon az elmúlt években nagyon dinamikus és folyamatosan emelkedő utasszám volt tapasztalható. Míg 2010-ben 800 ezer utas kelt át Szántód és Tihany között, tavaly már közel 1,4 millió.

A régi balatoni katamaránok maximális utazósebessége 12-13, a fiatalabbaké 17-18 kilométer/óra, a régi kompoké 12-13, míg az újaké 15-16 kilométer/óra, ezért, de az új járművek befogadókapacitása is nagyobb ezért csökkenhet a várakozási idő a parton – hangzott el a bemutatón.

 

 

Fotó: Németh Levente / Somogyi Hírlap