Emberszabású robotok árasztják el a világot

Idén nyílik a világ első humanoid robotgyára a RoboFab.

Az Agility Robotics, az úttörő kétlábú Digit robot megalkotója felfedte, hogy a vállalat megnyitja robotgyártó üzemét Salemben, Oregonban, amely évente több mint 10 000 robot gyártására képes.

A gyár 70 000 négyzetméteres építése tavaly kezdődött, és a tervek szerint még ebben az évben megnyílik. Az Agility több száz Digit robot gyártási kapacitásával számol az első évben, és évente több mint 10 000 robot gyártását tervezik. Teljes kapacitással a RoboFab több mint 500 dolgozót fog foglalkoztatni Salemben, a fő vállalat többi telephelyén dolgozó alkalmazottakon kívül. A Digit az új gyárban is az Agility ügyféloldalaihoz hasonló minőségben fog dolgozni, szállítani, be- és kirakodni a csomagokat.

„Gyárunk megnyitása sarkalatos pillanatot jelent a robotika történetében: a kereskedelmi humanoid robotok tömeggyártásának kezdetét” – mondta Damion Shelton, az Agility Robotics társalapítója és vezérigazgatója. „A Digit a mai munkaerő olyan nehéz problémáinak megoldására építettük, mint a sérülések, a kiégés, a magas fluktuáció és a betölthetetlen munkaerőhiány, azzal a végső elképzeléssel, hogy az embereket emberibbé tegyük. Amikor új technológiát építesz a társadalom jobbá tétele érdekében, a legfontosabb mérföldkő az, amikor képes vagy a technológiát olyan méretekben tömegesen gyártani, ahol valódi, széles körben elterjedt hatása lehet."

A humanoid robot az alapoktól kezdve úgy lett kialakítva, hogy emberek között mozognak, és hasznos munkát végezzenek biztonságosan, az emberek számára kialakított terekben. Mivel nagyon sok feladat az emberi munkafolyamatok köré épül, a Digit emberközpontú kialakítása többcélú segédprogramot tesz lehetővé.

A kezdeti alkalmazások közé tartozik az ömlesztett anyagmozgatás a raktárakban és az elosztó központokban.

Az új gyártóüzem megnyitásával az Agility Partner Programban (APP) részt vevő ügyfelek 2024-ben várhatják az első szállítást, általános piaci elérhetőséggel 2025-ben számolnak.