A szerdai (augusztus 31.) ünnepélyes ceremónián azok kaptak kitüntetéseket, díjakat és címeket, akik erősítették a Miskolci Egyetem hazai és nemzetközi hírnevét, valamint azok, akik kimagaslóan eredményes munkát végeztek az egyetemi közösségért.

Ünnepibeszédében a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita kifejtette: „Jelentős infrastrukturális fejlesztések zajlanak a Miskolci Egyetemen. Épül az intézmény tudását szimbolizáló adatelemző központ és indulásra készen állnak azok a nagy fejlesztési projektek, amelyek egy 21. századi, modern campus kialakítását célozzák. Az elért eredmények azonban nem jöhettek volna létre, ha nincs meg a szellemi háttér, azok az elismerésre méltó, kiváló oktatók és kutatók, akik a jogelőd intézmény, a selmecbányai akadémia megalapítása óta hozzájárultak a sikerekhez. A hagyományok arra köteleznek, hogy tudásával az egyetem szolgálja a régió, a hazai és a nemzetközi tudományos életét, de mindenekelőtt a hallgatók érdekeit.”

A szakmai sikereket, tudományos és országos díjakat elnyert oktatók munkáját megköszönve a rektor erre utalt vissza, amikor beszédét Leopold von Ranke német történész szavaival zárta: „A legfőbb cél, amelyet egy ember ezen a világon elérhet, az, hogy szakmai tudásával szolgálja a közösség érdekét.”

  • Tiszteletbeli doktori címmel ismerték el Dr. Maria Nowicka-Skowron nemzetközileg kimagasló tevékenységét, amelyet a Miskolci Egyetem és a Czestochowai Műszaki Egyetem közötti szakmai kapcsolatok fejlesztéséért kifejtett.
  • Professor Honoris” oklevelet adományoztak Dr. Christian Landschützernek a Miskolci Egyetem és a Grazi Műszaki Egyetem közötti oktatási és kutatási kapcsolatok megerősítésében végzett aktív közreműködéséért.
  • A Miskolci Egyetem Díszpolgára kitüntetést adományozták Gabriela Paszkowska, a Wroclawi Műszaki Egyetem Bányászati és Földtani Kara dékánhelyettesének.
  • A kutatás és fejlesztés, valamint a gyakorlatorientált képzés területén több éves sikeres együttműködésért a Miskolci Egyetem Kiemelt Támogatója Díjat a 3B Hungária Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek ítélte oda a testület.
  • Az egyetemi szenátus az előző tanévben állami kitüntetést, tudományos, szakmai vagy közéleti díjat elnyert, illetve tudományos fokozatot elért oktatóinak a munkáját elismerő oklevéllel méltatta.

/Fotó: Misolci Egyetem/