Fontos, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi forgalomra, az őszi iskolakezdéssel járó változásokra és kockázatokra.

A tanévkezdés során rendőrök és polgárőrök is vigyázzák megyénkben a gyerekek balesetmentes közlekedését az iskolák környékén. A demonstratív rendőri jelenlét során a járőrök elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet fordítanak a járművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogosátkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

A Megyei Rendőr-főkapitányság Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolánál tartott sajtótájékoztatóján Brezovcsik Ádám, megyei közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettes elmondta, hogy a főkapitányság kiemelt feladatának tekinti a gyermekek bűn- és balesetmegelőzési felkészítését.

Tapasztalataik szerint szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége közlekedési szempontból magasabb az átlagnál. A nyári szünidő után egyszerre, tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, ezért is szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó kockázatokra.

Megtudtuk azt is, hogy az idei tanévben is folytatódik „Az iskola rendőre” program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása és megszüntetése. A programhoz a 2022/2023-as tanévben 257 oktatási intézmény csatlakozott, melyekben 202 iskolarendőr teljesít szolgálatot.