A Városvédelmi Egyeztető Testület ülésén a miskolci közvilágítás volt az egyik kiemelt téma.

Néhány hete ugyanis a központi kormányzat olyan döntést hozott, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a közvilágítás rendjéről. A végső döntést pedig a közgyűlésnek kell majd meghoznia.

Miskolcon mintegy tizenkilencezer lámpa biztosítja a biztonságot nyújtó fényeket. A drasztikus energia-áremelkedések miatt idén mintegy 450 millió forintba kerül a szolgáltatás biztosítása. A jelenlegi adatok alapján ez jövőre több mint 2 milliárd forintnyi kiadást jelentene.

Több opciót is megvizsgáltak, és azt teljes mértékben elvetették a szakemberek, hogy éjjelente néhány órára teljesen elsötétüljön a város, ez ugyanis kivitelezhetetlen, komoly biztonsági kockázatot is jelentene, és a közlekedés rendjéről szóló jogszabályokkal is ellentétes. A gyalogos átkelőhelyek közelében ugyanis kötelező a közvilágítás biztosítása.

Az egyik megoldás az lehet, hogy a főbb közlekedési útvonalak kivételével, egyes városrészekben minden második köztéri világítótestet kikapcsolnak. Az ország több pontján is hasonló megoldások születtek. Miskolc vezetése felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, hogy információkat szerezzen ennek technikai és pénzügyi részleteiről.

A testület úgy döntött árajánlatokat kér a hosszabb távú megoldás érdekében, ami egy komplett városi LED-csere programot jelentene, vagyis minden köztéri világítótestet érintene.