Kezdőlap KIEMELT

Közeleg a tél – a Városgazda munkatársai már felkészültek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hóügyeletet működtet 2022. november 18. és 2023. március 15-e között Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok megszervezéséhez kapcsolódva.

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a hóügyelet vezetőjének irányításával működő diszpécserszolgálat koordinálja.

A téli útüzemeltetés gépi feladatait – a közutak síkosságmentesítő anyaggal történő szórását és a hó eltakarítását – a MIREHU Kft. végzi 6 speciális, tolólappal felszerelt szórógéppel.

Szükségszerűvé válhat további munkagépek bevonása is, ezért elkezdték a fűnyírótraktorok téli időszakra való felkészítését is, felszerelik a hozzájuk tartozó hótoló adaptereket. A nagyobb havazással járó időszakokban további 5 hótoló-szórógépet (járdák, kerékpárutakhoz, terekhez, díszterekhez), 3 nagy (zúzottköves és hegyvidéki utakhoz) és 3 kompakt kotró-rakodógépet (járdákhoz, közterületekhez, nagyobb mennyiségű havazás esetén) tud munkába állítani a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., így szükség esetén összesen 17 gép áll rendelkezésre – áll az önkormányzat közleményében.

A hóeltakarítási munkát elsődlegesen a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől beérkező információk alapján szervezi meg a hóügyelet diszpécserszolgálata. Elsőbbséget élveznek a nagy forgalmú, a közösségi közlekedéssel érintett utak és az autóbuszvonalak, amelyek síkosságmentesítését követően kerül sor a gyűjtő utakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra és a díjköteles felszíni parkolókra. A közterületek és városi díjköteles parkolóhelyek kézi síkosságmentesítését szintén a Miskolci Városgazda Kft. végzi a saját munkavállalói mellett a közmunkaprogramok keretében foglalkoztatott munkavállalóival és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel. A munkák sorrendjének kijelölésekor elsőbbséget kapnak a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák, valamint a villamos- és buszmegállók.

A munkavégzések során a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagokat használnak fel, így a főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein – az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően – útszóró só és homok keverékét. Novemberben összesen 282 helyszínre szállítanak ki síkosságmentesítéshez használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket, elsősorban jól megközelíthető és forgalmas csomópontokban, de a hegyvidéki utak környékére is kihelyeznek 48 darabot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ miskolci kirendeltségének időjárás előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést.

A hóügyelet diszpécserszolgálata már fogadja a lakossági bejelentéseket. A Városgazda hivatalos weboldalán megtalálható az össes fontos telefonszám. 

Az önkormányzat arra is felhívja a figyelmet, hogy az ingatlantulajdonosoknak is vannak kötelezettségei a közterületek téli fenntartását illetően. Egy 1999-es önkormányzati rendelet értelmében a tisztántartásra kötelezett az ingatlana határvonalától vagy kerítésétől mért 10 m-es területsávot köteles tisztán tartani. Ez vonatkozik a hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra. A rendelkezés értelmében nem tehető különbség családi házas és társasházas övezetek között sem.