Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Közterület érdekel?

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024-ben is meghirdeti a Fogadj örökbe egy közterületet nevű programot.

A jelentkezési és részvételi feltételek mellett a cél is változatlan: lehetőséget biztosítani azoknak a miskolciaknak, akik szeretnék a város egy közterületét gondozni. A jelentkezésmát elindult, az adott területre vonatkozó örökbefogadás november 30-ig érvényes.

A 2024-es jelentkezési lap a tervezzukmiskolcot.hu oldalon található.

A jelentkezés február 15-én indul és április 30-ig tart. Alapvető adatok megadása mellett leírást kell adni az örökbe fogadni kívánt területről, illetve arról, hogyan tervezik gondozni azt az önkéntesek. A jelentkezéseket szakmailag Miskolc Megyei Jogú Város főkertésze nézi át olyanokra koncentrálva, hogy például teljesíthető-e a vállalás.

Amennyiben minden kritériumnak megfelel a kérvény, a Polgármester aláírásával ellátott tulajdonosi hozzájárulást kap az örökbefogadó, ami egészen 2024. november 30-ig lehetővé teszi, hogy gondozza a területet.

Az örökbefogadás megújítható a következő program indulásakor.

A Fogadj örökbe egy közterületet program azért indult el 2022-ben, mert Miskolc abban a szerencsés helyzetben van, hogy több helyi polgár nem csupán vágyik a zöldebb környezetre, de ezért tenni is kész – írja közleményében a Miskolci Önkormányzat.

A közterületek használatára jogszabályok vonatkoznak, amelyek célja rendszerezni, hogy ki, mit és hogyan tehet meg egy mindenki számára hozzáférhető területen. A program részeként bizonyos keretek között felhatalmazást kapnak az örökbefogadók Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától, hogy az általuk kiválasztott területet gondozzák – önkéntesen és térítésmentesen, de a városi Főkertész, illetve a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakmai támogatása mellett.