A Herman Ottó Múzeum látványraktára Miskolcon, a Tímármalom utca 10. szám alatt nyitja meg kapuit 2023-tól, de a sajtó képviselői és két szerencsés iskolai csoport már 2022. december 8-án, szerdán délben nyilvános bejáráson vehet részt.

A raktár előkészületi fázisába lehet majd betekintést nyerni. Az óriási régészeti leletanyag egy része szabadon, kiterítve lesz majd látható, még a vitrinekbe, illetve a végleges kiállítási helyükre való elhelyezése előtt.

A 60-60 perces szerdai foglalkozás alkalmával a sajtó képviselői és az iskolások általános tájékoztatást kapnak a látványtár koncepciójáról, melyet követően az őskori táplálkozás, ételkészítés, fogyasztás szokásaival szeretnénk megismertetni a diákokat egy interaktív bemutató óra és az azt követő múzeumpedagógiai foglalkozás kertén belül.

A látványraktár egyik célcsoportja a kutató szakemberek gárdája, azonban a benne található gazdag leletanyag folyamatos vezetés mellett a laikusok számára, korosztálytól függetlenül is elérhető lesz. A középiskolás osztályok számára múzeumpedagógia foglalkozással egybekötve lesz teljes az élmény.

Célja továbbá annak a szellemi kultúrkörnek a bemutatása, amely a múlt század első felében, Miskolcon is jelen volt Móricz Zsigmond, Móra Ferenc, Leszih Andor és Marjalaki Kiss Lajos részvételével.

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz programjának keretében megvalósuló projekt több tekintetben is unikális, mivel a tárlat egy ipari övezetben, és formabontó kiállítási szemlélettel épül.