A természet egyre inkább mutatja a tavasz jeleit, sok helyen színesre festenek a virágzó gyümölcsfák, a szépen gondozott kiskertek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. 

A nőstények itt is ellenek, vagyis, ha nem vagy kellően óvatos, még a sünik pusztulását is okozhatod. 

Ha ezeket betartod, jót teszel a sünöknek!

  • Ne vasvillával dolgozz. Ha mégis, először kézzel forgasd át a halmot, vagy a villa nyelével. Így nem sérülnek meg. Ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban.
  • Soha ne gyújtsuk fel a növényi hulladékot! Ez nagyon fontos, hiszen a lángok elől a felnőtt sünök sem képesek elmenekülni. Védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, és szó szerint megsülnek. Ráadásul avart nem szabad elégetni. 
  • Ha sünfészket találsz, ne szedd össze a kölyköket, ne akarjuk mi felnevelni őket; ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.
  • Ha mindenképpen el kell bontanod a „lombdombot”, javasoljuk, hogy készíts mesterséges süngarázst, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

(forrás: turistamagazin/fotó: pixabay)