Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Lassan fellélegezhetnek azok, akik szenvednek a parlagfűtől

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A parlagfű pollenkoncentrációja országos átlagban alacsony szintre csökkent, a végéhez közeledik a pollenszezon – írta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ  legfrissebb tájékoztatójában.

 

A hét második felében az enyhébb, szárazabb időszakokban, illetve területeken a szezon folyamán korábban kiszóródott pollenszemek még visszakerülhetnek a levegőbe, melynek hatására a parlagfű pollenkoncentrációja esetenként elérheti a közepes szintet.

A többi lágyszárú allergén, mint az üröm, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, az útifű, a kender, valamint a lórom, az ernyősvirágzatúak, a rézgyom és a szerbtövis virágpora szintén országosan alacsony koncentrációban van jelen a levegőben.

Helyenként találkozhatunk a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, jellemzően alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma országosan magas – írták.