Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Lefoglalták az utas veterán autóját, mert nem vett vonatjegyet

Fizettek a bliccelők, mint a katonatiszt. Ráadásul nem is keveset. Még a 2021-es értéket is túlszárnyalja a pótdíjak összege, ami a MÁV-Start Zrt. számláján landolt. 

A „feledékeny” utasok összesen 29 millió forintot fizettek be tavaly, ami több mint 10 millió forinttal haladja meg a két évvel ezelőtti summát. Mindez persze nem véletlen: a jegyvizsgálók 2021-ben 16 420 esetben, 2022-ben pedig 19 301 esetben szabadtak ki büntetést a jegy nélkül utazókra. 

Jelenleg több mint 67 ezer utas több mint 150 000 tartozását kezelik 3,7 milliárd forint értékben – tudatta a vasúttársaság.

A büntetések többségét olyan utasok kapták, akik ezért vagy azért nem vettek menetjegyet. Ha valaki még a vonaton pótolja a mulasztását, 2600 forinttal többet fizet az utazásért. Természetesen utólag is lehet rendezni a pótdíjat, mely ebben az esetben azonban már 8 ezer forint. 

Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg 30 napon belül, úgy már 12 000 forintos pótdíjat kell fizetnie, valamint a követeléskezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is nő – írja közleményében a MÁV:

Hozzátették: a bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket elkerülhetik azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, mi több, fizetési halasztást is kaphatnak.

A fizetést megtagadóknál ugyanakkor a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében. A magas összeggel tartozók ellen a vasúttársaság büntető feljelentést tehet, mivel az már csalásnak minősülhet.

A MÁV hangsúlyozta: nem a büntetés a céljuk, éppen ezért folyamatos fejlesztésekkel segíti az utasokat, hogy a legkönnyebben jussanak menetjegyükhöz.