Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájáról hét bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.

Februárban fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a 7 legveszélyeztetettebb Program.Ennek alkalmából az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyeztetettebb európai örökségi helyszínt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Herman Ottó Múzeum.

A 7 Legveszélyeztetettebb Program nevezéseit az Europa Nostra tagintézményei, társszervezetei, egyéni tagjai, valamint az Európai Örökség Szövetség tagjai nyújthatták be Európa-szerte. A 11 veszélyeztetett örökséget egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület választotta ki.

A műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, a helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással bírtak a döntésre.

A 7 veszélyeztetett örökségi helyszín listáját áprilisban hirdetik ki. A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része, mely 10 ezer euró anyagi támogatást is biztosít.