Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bányászok olyan hatalmas gipsz-kristályokat fedeztek fel, amelyek meglepetésként szolgált mindenkinek. A gipsz dísztárgyak, szobrok alapanyaga a gipszkarton fő összetevője a törött csont rögzítője. Az emberiség évszázadok óta használja ezt az anyagot.

A hely halálosan veszélyes 

A hatalmas kristály-oszlopok lelőhelye egy barlang, amely a Sierra de Naica-hegy alatt rejtőzik, 300 méteres mélységben. Az gipsz-kristályok legalább félmillió éven át nőttek ekkorára. A hely azonban nem látogatható, mert halálosan veszélyes.

A magma körülbelül 26 millió évvel ezelőtt a regionális törésvonalak mentén kezdett a Föld felszíne felé nyomulni. Ez a hegy kialakulásához vezetett és közrejátszott a kristályok kialakulásában is. 

Az Óriáskristály-barlang egy U-alakú üreg a Sierra de Naica alatti mészkőben. A nagyjából 30 méter hosszú és 10 méter széles tárna több tízezer éven át talajvízzel volt tele, amelyet egy magmakamra vezetett felfelé a nyílásba. Ez a behatoló víz anhidrit nevű ásványi anyagot tartalmazott. 58 Celsius-fok vagy magasabb hőmérsékleten az anhidrit stabil marad, ha azonban ez alá csökken a hőmérséklet, az ásvány kiválik a vízből és gipszé alakul. Mivel a kristályok víz alatt maradtak, a víz hőmérséklete pedig csak néhány fokkal süllyedt 58 Celsius-fok alá, képesek voltak folyamatosan növekedni. 

A levegő hőmérséklete 47,1 Celsius fok, de a páratartalom is, ami megközelítette a 100 százalékot. A hely annyira párás volt, hogy aki túl sokáig tartózkodik a barlangban, azt kockáztatja, hogy a folyadék lecsapódik a tüdejében, ami végzetes lehet.