Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy tiszalúci férfi vásárolta a fegyvert, amelyhez bárki hozzáfért, így élettársának gyermeke is.

A vádlott 2021. augusztusában légpuskát vásárolt, amelyet tiszalúci otthonában a szekrény tetején, bárki által hozzáférhető helyen tárolt. Élettársának tízéves gyermeke 2021. szeptember 1-jén magához vette, majd a megtalált lövedékekkel azt megtöltve az udvaron játékaira lövöldözött. Ekkor véletlenül eltalálta a szomszédos ingatlan kerítésénél tartózkodó hétéves kisfiút.

A vádlott által légfegyverként megvásárolt légpuska valójában lőfegyvernek minősül. A kilőtt lövedék emberi élet kioltására nem alkalmas, azonban a távolságtól és a támadott testfelülettől függően súlyos sérülést okozhat.  

Tekintettel arra, hogy a fegyver tárolási módja nem felelt meg az irányadó jogszabályokban meghatározottaknak, a vádlott mások életét, testi épségét, egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki.

A Szerencsi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött az ügyben. A vádlottal szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás és a bíróság 210 óra közérdekű munka büntetést szabott ki rá. A büntetővégzés jogerős.