A kutatási eredmények szerint minden harmadik magyar zsírmájban szenved.
Miért?
Általában a rossz étkezési szokások, a felgyorsult életmód, a szénsavas üdítőitalok és az alkohol fogyasztása, valamint a dohányzás okozza, de más kiváltó okai is lehetnek…
A máj már 27 éves kor felett nagyon leterheltté válik, és egyre kevésbé lesz aktív..

Gondolj a májra úgy, mintha egy halakkal teli akvárium lenne.
Ha a szűrő, azaz a máj nem működik megfelelően, a kristálytiszta víz zavarossá és piszkossá válik, valamint nem marad benne több oxigén – ezért elpusztulnak a halak az akváriumban.
A testünkben a máj olyan, mint egy szűrő -amelyet néha meg kell tisztítani!
 
A máj a tisztítás mellett olyan létfontosságú anyagokat állít elő és tárol, amelyeket testünk a mindennapi működéshez használ.

MI A 4 LEGGYAKORIBB TÜNET, AMELY A GYENGE MÁJMŰKÖDÉSRE UTAL?

1. Erős hasi puffadás (a derék körül zsír halmozódik fel)
Az észrevehető puffadás, a feszült has és a folyadék felhalmozódása a testben túlzott zsírmájra utalhat.
 
2. Fáradékonyság, kimerültség és energiahiány
A májműködési zavar túlzott kimerültségben is megnyilvánul, ami szintén befolyásolja a koncentrációt és az álmatlanságot.

3. Túlzott izzadás és megmagyarázhatatlan hőhullámok
A máj az állandó testhőmérséklet fenntartásában is részt vesz. Gyengülés (zsírmáj) során azonban ez az egyensúly megbomlik, ami túlzott izzadásként és alkalmi hidegrázásként jelentkezik.

4. Viszkető és kivörösödött bőr
A viszkető és kivörösödött bőr mellett észrevehetjük az epidermisz alatti úgynevezett seprűvénákat is.

Mit tehetünk, ha kialakult a zsírmáj, hogyan kezeljük?

Zsírmáj esetén kiemelkedő jelentőségű a megelőzés. Az étrend helyes összetétele, az alkohol kerülése és a rendszeres mozgás elengedhetetlen.
Kialakult zsírmáj kezelésénél fontos a társbetegségek kezelése és a kóros állapotok rendezése.

Az ideális testsúly elérése

Fontos és elengedhetetlen eleme a gyógyulásnak az életmódváltás. A megfelelő betegoktatással, a lehetséges szövődmények ismertetésével, a beteg kitartásának és elszántságának támogatásával jelentős változás érhető el. A testsúly csökkentése diétával, megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres, állapotnak megfelelő testmozgással elérhető. A testmozgás terén a heti (minimum!) 3×30 perces, állapotnak megfelelő, de intenzív mozgást ajánlják. Szükség esetén gyógyszeres kiegészítő kezelés, esetenként műtét is szóba kerül, kifejezetten extrém elhízás esetén. A testsúly csökkenése javítja a máj szövettani elváltozásait, megfelelő ütemben elért testsúlycsökkenés akár 50 százalékkal is csökkentheti a máj elzsírosodását.

Magas vérzsírszint rendezése

Első körben a beteg életmódváltásával, zsír- és fűszerszegény diéta bevezetésével és alkalmazásával kísérelhető meg a magas triglicerid- és koleszterinszint mérséklése vagy rendezése. Amennyiben ez sikertelen, szükséges lehet gyógyszeres kezelés is. Kivételes, súlyos esetekben a kifejezetten magas trigliceridszint sürgősséggel gyors rendezést kíván.

Magas vércukorszint és szénhidrátháztartás rendezése

A kialakult cukorbetegség mellett a csökkent glükóztolerancia és az inzulinrezisztencia (cukorbetegséget megelőző állapotok) is ellátást igényelnek. Legfontosabb a diéta bevezetése, a testsúly normalizálása. Gyakran kiegészítő gyógyszeres kezelés is szükséges.
Kialakult cukorbetegség esetén pedig egyértelműen szükséges a rendezett szénhidrátháztartás elérése bármely késői szövődmény kivédése céljából.

A zsírmáj gyógyszeres kezelése

Az utóbbi idők vívmánya a gyógyszeres kezelés. Az antioxidánsok (E-vitamin) szerepét már régebb óta vizsgálják és alkalmazásuk több helyen el is indult.
Új terápiaként nagyon fontos a korábban primer biliáris cirrózisban igazolt hatású obetikolsav. Ez jelenleg klinikai tanulmányok keretein belül hozzáférhető már és ígéretes készítménynek mutatkozik a zsírmáj kezelésében.
Fontos tudni, hogy otthoni, méregdrágán megvehető „csodaszer”-nek kikiáltott készítmények nem segítenek! A kezelés mindig orvosi felügyelettel történik!