Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Levonulóban az ár, több helyen már az utómunkákat végzik

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek.

A napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. Több helyen mérsékelhetik a készültségi szinteket, így várhatóan vasárnap este a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mint írták, a Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől, de az 586 centiméteres tetőzés után levonuló ár még komoly árvízi jelenségeket hozhat: kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkezhetnek. A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén. A vízügyi szakemberek a többi közt ellennyomó medence, megtámasztás kiépítésével védekeznek, ugyanakkor a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már bontják a nyúlgátakat.

A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot.

A Mura teljes szakaszán apad, megindult a helyreállítás, az esetleges károk felmérése.

Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén – tájékoztatott a vízügyi főigazgatóság.

Fotó: Az áradó Dráva Drávaszabolcsnál, jobbról a hajóállomás 2023. augusztus 10-én. MTI/Katona Tibor