Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Ma gyújtjuk az első gyertyát

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. A negyedik, utolsó vasárnapja pedig december 18. és december 24. közé.

Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és az adventi időszak kezdetét.

A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A meggyújtott gyertyák száma hétről-hétre több, ez pedig a növekvő fényt szimbolizálja, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. 

Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír. Az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm, a negyedik pedig a szeretet jelképe. A gyertyák a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyére vagy közösségre is utalnak. Az első Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, a második a zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás, a harmadik Szűz Mária – aki megszülte a Fiút és a negyedik pedig Keresztelő Szent János – aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez. 

(fotó: katolikus.hu)