Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mákó Rozi és Mákó Mári duója nyerte el a legjobb rövidfilmzenének járó díjat.

A 27 című magyar-francia koprodukcióban készült animációs kisfilm nyerte el a legjobb rövidfilmzenének járó díjat tegnap az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon. A Buda Flóra Anna rendezésében készült alkotás zenéjét Mákó Rozi és Mákó Mári duója, a COMMITTEE komponálta.

A díjat a film rendezője vette át a világ egyik legjelentősebb animációs filmes mustráján, a francia alpesi városban.

„Meg se kellett vágni. Ez az improvizáció az én filmemhez készült, csak éppen évekkel ezelőtt. Olyan varázslatos volt. Mint amikor az ember érzi, hogy ez az igazi.” 
/Buda Flóra Anna/

A 27 című rövidfilm májusban a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, tíz nappal ezelőtt pedig a budapesti 11. Friss Hús fesztiválon megkapta a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést.

Buda Flóra Anna elmondta, hogy nagyon büszke a Mákó testvérekre, és nagyon örül, hogy a 27 megkapta ezt a díjat, mert régóta szeretné, hogy a duó zenéjét felfedezze a nagyközönség is. Kiemelte, hogy a 27 cannes-i premierje óta nagyon sokan mondták neki, mennyire fantasztikus a film zenéje.

A Mákó testvérekkel való együttműködésről a rendező elárulta, hogy először a COMMITEE formáció legújabb albumáról választott ki két számot a kisfilmjéhez, majd kapott a duótól egy régebbi improvizációs felvételt is, amely tökéletesen működött a film első képkockáival.

Azt is elmondta, hogy a duót a testvérükön, Mákó Borin keresztül ismerte meg, aki kollégája, animációs filmekkel foglalkozik, és festőként ő is dolgozott a 27 című filmben.

A legjobb filmeknek járó díjakat ma este adják át Annecyban.


A június 11. és 17. között megrendezett nagyszabású franciaországi animációs eseményre idén rekordszámú magyar alkotás kapott meghívást. Gauder Áron Kojot négy lelke című filmje a fő versenyprogramban indul az Annecy Kristályért, a 27 a rövidfilmek hivatalos versenyében szerepel. 
A Contrechamp elnevezésű versenyben Magyarországot a Kecskemétfilm gyártásában készült, Arany János elbeszélő költeményét feldolgozó Toldi mozifilm képviseli, Jankovics Marcell utolsó alkotása, amelynek társrendezője  Csákovics Lajos.
Ugyanebben a szekcióban versenyez a Műanyag égbolt című, magyar-szlovák koprodukcióban készült animációs sci-fi, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében, valamint a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció, amelynek rendezője Filip Posivac cseh rendező.

/Nyitókép: ANNECY FESTIVAL/L. Gouttenoire/