Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Májusfát állítanak a Herman Ottó Múzeum előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei május a Múzsák hónapja Miskolcon.

Ahogy a múzsa csókja, úgy a múzeum szellemisége is a legszebb gondolatokat inspirálja az emberiség kultúrájában – áll az önkormányzat közleményében.  E legtisztább női ideál előtt tiszteleg Miskolc városa, amikor Veres Pál, Miskolc polgármestere magyar szokás szerint, május elsején májusfát állít a múzeum bejárata elé.

A májusfa állítás valaha szinte az egész magyar nyelvterületen elterjedt volt, a hagyomány szerint lányos házak elé állították szerelmi ajándékként. Ma is élő népszokásként viszont már csak Északkelet-Magyarországon található meg. 

A Herman Ottó Múzeum elé kerülő májusfa egy hónapon át, Pünkösdig áll majd. A Múzsák hónapja folyamán a fa előtt nemcsak fotózkodni lehet, tovább is lehet majd díszíteni azt. A múzeumi májusfához a szervezők közösségi programokara, játékokra, kikapcsolódásra és múzeumi élményre várják a gyerekcsoportokat, családokat, ifjakat és időseket egyaránt.