Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A NAV eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései mind a webes felületen, mind a gép-gép kapcsolaton keresztül. Az eÁFA-rendszer a webes felületen és gép-gép kapcsolaton keresztül is elérhető. 

Az alacsonyabb bizonylatszámmal rendelkező, belföldi ügyletekben érintett adózóknak a webes megoldás tekinthető ideálisnak, de ők is használhatnak gép-gép kapcsolatot. 

A gépi interfész használata a nagyobb bizonylatszámmal és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak ajánlott. Ők ezzel a saját vállalati rendszerükben érhetik el a NAV-nál meglévő, tranzakcióalapú adatokat – online számlaadatok, online pénztárgépi adatok, importáfaadatok.

A gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények is járnak

Így, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül nyújtják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig  csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

(fotó: pixabay)