Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

De már csak pár napod van rá, hiszen az akció vége június 30. Az akció célja, hogy minél többen részt vegyenek az élőlények megfigyelésébe.

Védelmet segítő „közösségi tudomány”

Ha egy picit is szeretnéd, hogy részed legyen a megfigyelésbe, hogy adataiddal segítsd a jövőt, akkor ne is gondolkodj, regisztrálj!

Nincs más teendőd, mint a kertben, közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelned, majd a megfigyeléseid beküldeni.

A nap folyamán bármikor elvégezheted ezt a nemes feladatot. Az adatbeküldő felületen a tavaszi időszak miatt a madarak esetén lehetőség lesz viselkedési adatokat is feltölteni, tehát ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet stb., vagy akár azt is, ha esetleg elpusztult madarat találsz.

A leggyakoribb fajok határozását egy, a mobiltelefonos applikáción belüli mini határozó is segíti. Az adatgyűjtő felület ezúttal is a Turdus applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül lesz elérhető, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat.

Atavaszi akció mellett párhuzamosan fut a már aktív Gólyales, áprilisban indul a Fecskeles, az első Téli madárles akció pedig a kilenc hetes adatgyűjtés után február 28-án zárult. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

(fotó: pexels)