Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombaton, a Duna-parton, a Nemzeti Színháznál vonták fel a rendezvény zászlaját. 

A tegnapi ünnepségen Vidnyánszky Attila, a rendezvénysorozat művészeti vezetője és a teátrum vezérigazgatója elmondta: négyéves előkésztő munka eredményeként kezdődhet most meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia.

Céljuk az volt, hogy az esemény ne csak egy szűk színházi elit ünnepe legyen, így partnerként több mint száz intézmény valósítja meg együtt ezt az álmot.

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpián 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem száz helyszínen valósulnak meg.

A Somlay Artúr sétányon 18 óra 30 perckor elindult a Nemzeti Színház felé a 10. Színházi Olimpia központi jelképének választott bárka: a huszonöt méter hosszú bárka-installáció fedélzetén a fesztivál három hónapos, országos programsorozatának társszervező színházai és fesztiváljai képviseltetik magukat.

Láthatók lesznek előadások Olaszországból, Németországból, Svájcból és Angliából, műsorra tűzik dél-afrikai köztársasági, kínai, japán és mexikói társulatok produkcióit is.

A színházi olimpiához több mint húsz fesztivál csatlakozott, közöttük az idén jubiláló VéNégy Fesztivál, a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, a Karinthy Színház Mesemondó Fesztiválja és a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színház szervezésében, amely az olimpia központi eseménye.

Vidnyánszky Attila beszédében köszönetét fejezte ki a színházi olimpia szervezőbizottságának a szervezés jogának elnyeréséért, a kormánynak a támogatásért és személyesen a miniszterelnöknek a segítségért.    

/Nyitókép: Ifjabb Simet László, a Fővárosi Nagycirkusz  artistaművésze kötélen egyensúlyozva kelt át a Duna felett szombat délután.
Fotó: Balogh Zoltán/MTI/