Az első nap programja egyből bebizonyította, hogy érdemes volt a filmrajongóknak, határainkon innen és túl, egy évig várni az előttünk álló kilenc napra.

Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska színművésznő vehetett át életműdíjat, majd kezdetét vette a nyitófilm, az Ecc, pecc, ki lehetsz? hazai premierje, az Oscar-díjas Sam Rockwellel és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronannel a főszerepben. Érdekesség, hogy a magyar származású, szintén Oscar-díjas Adrien Brody is felbukkan a filmben.

A nagyközönség a mai napon, este kilenc órai kezdettel szintén megtekintheti a filmet a Műsvészetek Házának Zukor termében. De választhatják a Vesper című mozit is, amely szintén este kilenc órakor kezdődik, és egy gigantikus költségvetésű litván sci-fi, amit a Pressburger teremben vetítenek. A vetítést ráadásul közönségtalálkozó követi Kristina Bouzyte rendezővel. Este nyolc órai kezdettel pedig megtekinthető az év legnagyobb dokumentumfilm-szenzációja, egyben romantikus története, a Tűzben edzett szerelem az Uránia teremben.