A jubileum alkalmából tudományos ülés keretében mutatták be a Gyermekrehabilitációs Osztály működését azok vezetői.

A tanácskozás részeként workshopokat szerveztek, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a kerekesszék használatát, továbbá részt vehettek a Csodalámpa Alapítvány által támogatott GyógyBűvész Program bemutatóján.
Mindezek mellett természetesen betekintést nyertek a mindennapi munkába is.

A Gyermekrehabilitációs Osztály az országban elsőként, 1982-ben kezdte meg a fogyatékossággal élő illetve a krónikus betegségben szenvedő gyermekek komplex rehabilitációját dr. Peja Márta főorvos vezetésével a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Napjainkban az ország egész területéről fogadnak betegeket, továbbá külföldi gyermekek gyógykezelését is vállalják. Neurológiai, ortopédiai, traumatológiai, égett és belgyógyászati betegek rehabilitációjában egyaránt részt vesznek egészen az intenzív, illetve akut gyermekosztályos ellátástól kezdődően újszülött kortól tizennyolc éves korig.

A páciensek elsősorban az Észak-magyarországi Régió, ezen belül B.-A.-Z. megye területéről érkeznek. Súlyos, traumás, égett betegeik az ország egész területéről előfordulnak. Az ellátó csapat részét képezi a pszichológus, az ergoterapeuta, a gyógypedagógus, a fejlesztőpedagógus, valamint a logopédus.

1989-től A Gyermekrehabilitációs Osztályon két miskolci általános iskola is folyamatos oktatást tart, hogy a hosszú gyógykezelés alatt álló ép és értelmileg akadályozott gyermekeknek ne kelljen félbeszakítani tanulmányaikat.

Az ország minden részéről fogadnak továbbképzésére gyógytornászokat, testnevelőket, védőnőket, ápolókat, rehabilitációs szakvizsgára készülő szakorvosokat.

/A nyitóképen: Dr. Zahuczky Katalin, dr. Nagy Gábor és dr. Hauser Péter a sajtótájékoztatón/