Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Július közepétől heteken át találkozhatunk az utak mellett játszadozó, valójában üzekedő őzekkel. Ebben az időszakban lecsökken az állatok veszélyérzete. Sokkal inkább kiszámíthatatlanabbak és ezzel együtt veszélyesebbek az úton közlekedőkre.

A vadbalesetek száma jellemzően megnő

Az országban évente elütött 5-6 ezer nagyvadból, több mint 4 ezer őz, mely balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik

– ismerteti az adatokat a sokszinuvidek.24.hu. Bárhol felbukkanhatnak, nem csupán az egyébként útjelző táblával figyelmeztető területeken. Ez az időszak augusztus közepéig is eltart. Az erdők, mezők és termőföldek mellett különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban nőhet meg a számuk.  

Felejtsd el a megszokást!

Legyél sokkal inkább óvatos és körültekintő, még akkor is, ha kisujjadban van például egy útszakasz.

Ebben az időszakban a különféle riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot, de csökkenthetik a veszélyt. Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. Jogi szempontból nem mindegy, hogy vadveszély táblával jelzett, vagy anélküli szakaszon történik-e a baleset.

Egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet, az élő vad az állam tulajdona, az elejtett vagy elhullott vad pedig az illetékes vadászatra jogosult tulajdonába kerül. Így az elütött vad elvitele jogszerűtlen.

Vadütközés esetén a gépjárműben esett kárt a biztosító akkor téríti meg, ha a gépjármű rendelkezett casco-biztosítással, de fontos tudni, hogy egyre több biztosítónál elérhető a  vadkár-kiegészítő biztosítás.