Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Megnyugszanak a folyóink, hazatérhetnek a vízügyesek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Duna árhullámának tetőzése elhagyta az országot, a Rábán pedig Árpásnál tart és III. fok körül várható az értéke. A szárazabb és melegebb időnek köszönhetően valószínűsíthetően nem lesz utánpótlása az árhullámoknak, ezért a vízügyi szolgálat is csökkentheti a két hete tartó megfeszített védekezési tempót – írja az Országos Vízügyi Igazgatóság közleményében.

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer már nincs felettünk. A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnap a nyugati és az északi vízgyűjtőkön ugyan még kell kisebb csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható.

A folyó múlt szombati budapesti tetőzését követően napokig nagyon lassan csökkent a vízszint, ám csütörtöktől felgyorsult az apadás üteme. Péntek napközben a Duna Mohácsnál is tetőzött, I. fok fölött, 797 cm-rel. Az árhullám
tetőzése elhagyta az országot.

A Rába tetőzése Árpásnál tart, a III. fok szintje körül várható ennek értéke. Győrnél a Duna miatti apadási tendencia mellett legfeljebb néhány deciméteres emelkedést okoz a rábai árhullám a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

A Murán az ár Letenyénél péntek reggel néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött tetőzött, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.