Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A tudósok már attól tartottak, hogy a faj mostanra kihalt, ám október végén bebizonyosodott, hogy ez nincs így!

A karlsruhei Természettudományi Múzeum hétfői közléséből kiderül, miszerint évtizedek óta nem látott, kihaltnak vélt lepkefajt találtak kutatók Bosznia-Hercegovina hegyvidékén.
A Lignyoptera thaumastaria elnevezésű lepkefaj példányait a 20. század első felében háromszor találták meg a mai Bosznia-Hercegovina területén, legutóbb 1937-ben. Negyven éve egyszer Montenegróban is látták, ám a tudósok már attól tartottak, hogy a faj mostanra kihalt.
 

A múzeum lepkeszakértője, Robert Trusch és kutatócsoportja október végén dolgozott Boszniában, s legnagyobb örömükre már a megérkezésük éjszakáján nőstény és hím példányokra bukkantak a Vlasic-hegységben.

A múzeum közleménye szerint a lepkefaj a fák vonala fölött él, és csak az első hó lehullása és olvadása után jelenik meg. Hozzáteszik, a hímek szárnya feltűnő sárga és rózsaszín, míg a röpképtelen nőstényeknek szinte nincs is szárnya.

A kutatók kiemelik, az, hogy a nőstény példányok nem tudnak repülni, segíthet nekik a Bosznia-Hercegovina és Montenegró hegyei között tomboló őszi szelek túlélésében. De arról is beszámoltak, hogy a legtöbb más lepkefajtával ellentétben ez a faj nem vonzódik különösebben a mesterséges fényhez.