Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mindennapi eseményt láthatnak azok, akik december 14-én este az eget kémlelik. A látványos hullócsillag-záport a Geminidák okozzák.

Egy kisbolygó pöfögi ki a meteorrajt

Két csillagász, Simon F. Green és John K. Davies 1983. október 11-én egy gyorsan mozgó objektumot fedezett fel, amit kisbolygóként azonosítva a 3200 Phaethon nevet kapta. Nem tartozik a legfenyegetőbb aszteroidák közé, elsősorban a mérete – körülbelül öt és fél kilométer átmérőjű – miatt tekintjük potenciálisan veszélyesnek, de nem emiatt különleges. Egyedisége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat mutat: pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt, közben pedig kipöfögi magából a Geminidák-meteorrajt, ami óránként százötven hullócsillagot produkál december közepén.

A Geminidák napnyugta után emelkedik az északkeleti horizont fölé. Holdkelte után sem kell azonnal összecsomagolni, a fényesebb meteorok ekkor is jól kivehetők lesznek.