Egy ausztrál bíróság arra kötelezte az új-dél-walesi Wollongongból származó Paul Ierát, aki megrendezte a saját elrablását, hogy kártalanítsa a rendőrséget a hamis bűncselekmény felderítésével járó fáradságokért.

Mint kiderült, a 35 éves férfi 2022 szilveszterén egy SMS-t küldött a barátnőjének, amiben az állt, hogy egy közel-keleti emberrabló csoport tartja fogva. Azt állította, reggelig nem is fogják szabadon engedni, mire a párja rögtön a rendőrséghez fordult segítségért.

Iera másnap felvette a kapcsolatot az apjával, és azt mondta neki, hogy az emberrablók visszavitték őt az autójához. A rendőrség még aznap megállította a furgont, de csak a férfi ült benne, aki továbbra is ragaszkodott az általa elmondottakhoz.

Ezt követően a hatóságok több mint 200 órán át tartó hajtóvadászatot indítottak, később azonban kiderült, hogy mi az igazság. Ugyanis a hatóságok birtokába került, az állítólagos emberrablás éjszakáján rögzített biztonsági felvételeken Iera egy prostituált társaságában volt látható.

Vagyis a férfi azért hazudott, hogy egy másik nővel tölthesse az éjszakát, amely természetesen nem maradt büntetlenül, hiszen a hatóságokat is félrevezette. Kedden 350 óra közmunkára ítélték, és 16 ezer dollár (3,8 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezték.