Nem mindenki azért érkezik a temetőbe, hogy megemlékezzen az elhunyt szeretteiről.

A rendőrség megosztotta velünk tapasztalatait, amelyekből kiderül, hogy a megnövekedett forgalom miatt gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések és kerékpárlopások a temetők környezetében.

Ráadásul rendszeresen előfordul, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg a halottaikra emlékezők őrizetlenül hagyott táskáit és egyéb értéktárgyait.

Ebben az időszakban zsúfoltabbak a tömegközlekedési eszközök is, ahol különösen figyelnünk kell értékeink megóvására, és a zseblopások elkerülésére.

Bűnmegelőzési tanácsok

  • A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül. Ne vigyen nagyobb összegű készpénzt, értéket magával, ne tartsa PIN kódját bankkártyája mellett, vagy arra felírva.
  • Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkezik, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegye igénybe! Járművét gondosan zárja le/be, értéket az utastérben, látható helyen ne hagyjon!
  • Ha tömegközlekedési eszközön utazik, értékét a belső zsebében, táskáját testközelben tartsa, feltűnő ékszert ne hordjon látható helyen!  
  • Idős rokonait, szomszédjait kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak egymás biztonságára, értékeire vigyázni!  

Ebben az időszakban sokan autóval mennek a temetőbe, és ilyenkor a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő. Éppen ezért fokozott rendőri jelenlétre számíthatunk a közutakon, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon.

A rendőri jelenlét elsősorban a forgalom segítésére irányul, de természetesen a a közlekedési szabélytalanságokat is árgus szemekkel figyelik.

Baleset-megelőzési tanácsok

  • Számítson a lassabb haladásra, legyen türelmesebb, kerülje a felesleges kockázatvállalást.
  • Utazás előtt ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát.
  • Minden esetben vegye figyelembe az időjárási, látási és útviszonyokat, és annak megfelelően válassza meg sebességét!. 
  • A gyalogosokra különösen figyeljen, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Rövidebbek a nappalok, a sötét ruhában közlekedő gyalogosokat még nehezebb észrevenni. 

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében mindenkinek jobb, ha megfontoltak és körültekintőek vagyunk, vigyázunk az értékeinkre, betartjuk a közúti előírásokat és türelmesek vagyunk a közlekedés többi résztvevőjével, hogy ezek a napok valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljanak.