A különböző eszközöket az Alapítvány a Rákos Gyermekekért szerezte be ezzel is támogatva a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) betegellátását.

Nagy öröm, hogy egész évben, de az év vége felé közeledve egyre több alkalommal kerül sor adományozás miatti találkozókra – mondta dr. Révész János, a kórház főigazgatója. A gyermekonkológia az egyik legnehezebb területe az orvoslásnak. Nehéz a gyerekeknek, mert olyan betegséggel néznek szembe, ami az életüket veszélyezteti, és nehéz a szülőknek is.

Az alapítvány célja pedig az, hogy mindent megtegyen a daganatos gyermekekért – tájékoztatott Varga Áronné, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A kapcsolat a kórházzal és a GYEK Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztályával több évtizedes, immáron huszonegy éve támogatják őket.

Mindig azt vásárolnak, amire éppen a legnagyobb szüksége van az említett szakterületnek – emelte ki Kocsik Enikő, az alapítvány önkéntes kommunikációs munkatársa. – Ők is a nagylelkű felajánlók támogatásával tudják ezt megvalósítani. Ezekkel az eszközökkel mentálisan és fizikailag is tudják segíteni a beteg gyermekek fejlődését.

Kizárólag szakemberek által használható pszichológiai tesztek, kártyák, játékok, illetve mozgató eszközök vannak a mostani adományban. Utóbbiak főleg a kórházban dolgozók munkáját könnyítik: a kis betegek ágyból való kiemelését segítik, a mozgásukban tudják őket fejleszteni ezekkel az egészségügyi segédeszközökkel.

Tar Anita, a kórház pszichológus munkacsoportjának helyettes vezetője elmondta, hogy olyan személyiségvizsgáló eszközökhöz jutottak, amelyeket jól tudnak használni a gyermekek megismerésében, terápiájában, illetve új fejlesztésű intelligencia tesztet, teljesítmény tesztet is kaptak a gazdag csomagban. Ez arra szolgál, hogy akár szavak nélkül is – egészen kicsi gyermek esetében, aki még nem beszél – megismerhessék a kis páciens fejlettségi szintjét, értelmi képességeit, ha erre van szükség.